Saç Biti

Saç Biti

Saç bitlenmesi, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. saç bitlenmesi insan saçında yaşayan ve üreyen çok küçük (1-2 mm), kanatsız, kan emerek beslenen gri böceklerin neden olduğu özellikle ensede kaşıntı şikayeti ile görülen bir paraziter deri hastalığıdır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Ancak halen toplu yaşam yerlerindeki kişileri özellikle, okul çağı çocuğu, ailesi ve sosyal çevresinin sağlığını tehdit eden bir problemdir.

Saç biti nasıl yaşar?

Bitlerin ortalama yaşam süresi 30 gündür. Günde yaklaşık 10 adet sirke adı verilen yumurtayı geceleri saç diplerine bırakır. Kıla sıkıca yapışık olan sirkeler en çok daha sıcak alanlar olan kulak arkası ve ensede yerleşirler.  Yaklaşık 7-10  günde yumurtalarından çıkarak görülür hale geşirler. Sonraki 10 günde olgunlaşır ve erişkin biti halini alırlar.. Sirkeler  insan vücudu dışında kıyafetlerde 10 gün kadar canlı kalabilirken bitler 1-2 gün yaşayabilirler.

Saç biti kimlerde, nerelerde görülür?

Saç bitlenmesi daha çok okul çağı çocuklarda görülür. Toplu yaşanan ve ortak eşya kullanılan kalabalık ortamlarda daha kolay bulaş olur.

Saç biti nasıl bulaşır?

Hasta bir kişi ile yakın fiziksel temas (kafadan kafaya) veya o kişiye ait tarak, fırça, eşarp, yastık, şapka ve tüylü oyuncaklar gibi paylaşılan kişisel eşyalarla bulaşır. Saç tarama veya kazak değiştirirken bitler hasta kişiden1 metre uzaklığa bulaşabilirler.

Bit ve sirke nasıl saptanır?

Saçlar düzenli olarak sık dişli taraklar kullanılarak tarakta veya havluda bit ve sirke var mı diye araştırılmalıdır. Bitleri görmek sirkeleri görmekten daha zordur çünkü bitler hareket edip saklanabilirler. Bu durumda tanı konulması için saçlı deri özel bir ışık altında doktor tarafından incelenmelidir.

Bitlenmenin temizlikle ilgisi var mıdır?

Saç biti kirli ve pis olmanın bir göstergesi değildir.

Saç bitlenmesinde tedavi nasıl yapılır?

Saç bitlenmesi olan kişilerle yakın teması olan herkes tedavi edilmelidirler. Hastaların kişisel eşyaları ortak kullanılmamalıdır.

Önceden ortak kullanılan eşyalar nasıl temizlenir?

Fırça, tarak, şapka, baş örtüsü, yastık kılıfı, havlu gibi eşyalar sıcak suyla yıkanmalı, yıkanamayacak olan eşyalar 1 hafta ağzı kapatılmış torbada bekletilmelidir.  Halı , ev, ve araba koltukları iyice  temizlenmelidir. Saçların traş edilmesi tedavide yardımcı olabilir.

Tedavi nasıl uygulanır?

hastalık doktorunuz tarafından size verilen kimyasal şampuan veya losyonun saçlı deriye uygulanar tedavi edilir. saçlar ıslatılır ve ilaç saçlı derinin her yerine sürülerek 10 dakika bekletilir ve sonra durulanır. bir hafta sonra yumurtalardan yeni çıkmış bitleri  de uzaklaştırmak için  uygulama tekrarlanır. bit yumurtası olan sirkelerin tedavisi önemlidir elle veya tarak yardımıyla tek tek temizlenmelidir yoksa bir süre sonra bitlenme tekrarlayabilir..

Saçların tedavi sonrası taranması nasıl yapılmalıdır?

Islak tarama, bitleri uzaklaştırmada etkili bir mekanik temizleme yöntemidir. şampuanlar ve losyonlar sirkeleri öldürür ama saçlardan uzaklaştırmaz. Bunun için kimyasal ilaç tedavi sonrası;

Saçı eşit hacimde sirke ve suyu karıştırarak hazırladığınız solüsyonla iyice ıslatın. sonrasında duş bonesi takın en az 15 dakika bekleyin. ince dişli tarakla saçı hırpalamadan iyice tarayın. sonrasında saçı şampuanla yıkayın.

 Bu tarama işlemi 2 hafta kadar her 3-4 günde bir bitler tamamen uzaklaşıncaya kadar tekrarlanır. Bu yöntem çok küçük çocuklar ve kimyasal ajan kullanmak istemeyenler için iyi bir alternatiftir. Ancak zaman alıcı uzun süreli bir tedavi yöntemidir

Tedavi tekrarlanmalı mıdır?

Bir hafta sonra tedavi tekrarlanabilir.

http://www.turkdermatoloji.org