Genital Siğil / HPV / Kondiloma Akuminata

Genital Siğil / HPV / Kondiloma Akuminata

Genital siğil nedir?

Genital bölgede insan papilloma virusa (HPV) bağlı olarak ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. 15-49 yaş arasındaki kişilerin %1-2’sinde görülmektedir. HPV’nin 100’den fazla tipi vardır ve bunların yaklaşık yarısı genital siğile neden olabilmektedir. Hastalığın kuluçka dönemi haftalar veya yıllar olabilmektedir.

Genital siğilin belirtileri nelerdir?

Penis, skrotum, kadın ve erkeklerde kıllı alanlarda, yine kadınlarda genital bölge küçük dudaklarda  , sıcak ve nemli alan olması nedeniyle  anüs (makat)  çevresinde daha sık görülür.

Yumuşak,küçük, deri renginde, kırmızı veya kahverengi bir kabarıklık olarak başlar. Zamanla büyür ve üzeri karnıbahar görünümü alır.

Genital siğil nasıl bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ancak,  deri temasıyla olduğu için, tam bir cinsel ilişki olmadan da bulaşabilir. Daha nadir de olsa bu bölgeye yapılan sir ve lazer işlemleri sırasında kullanılan traşlama ile olabilen vakalar söz konusudur.

Tanısı nasıl konulur?

Genital siğil tanısı genellikle doktorlar tarafından klinik muayene ile koyulur. Bazen ayırıcı tanı için deriden biyopsi alınması gerekebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Hastalık için hastanın evde kendisinin uygulayacağı veya doktorun klinikte uygulayacağı tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu tedavilerin uzun süreli olabilir. Tedavi seçimi siğillerin yeri, sayısı, büyüklüğü vb özelliklere bağlı olacaktır

Tedavi sonrası takip gerekli midir?

  • Kuluçka dönemi aylarca sürebildiği için yeni ekilen virüsler aylarca lezyon oluşturmayabilir. Tam tedavi sonrasında bile genital siğillerin tekrarlama olasılığı vardır. o yüzden düzenli olarak hastanın kendisini kontrol etmesi ve gerekirse hekim yardımı alması önerilir.

Kadınlarda rahim ağzı kanseri riski nedeniyle mutlaka 6 ay-1 yıl aralıklarla düzenli  “smear” kontrolü yapılmalıdır.

Nasıl korunurum?

  • Eşlerden birinde aktif lezyon bulunduğu dönemde tedavi ile gerileme sağlanıncaya kadar ilişkiye girilmemelidir
  • Eğer partneriniz genital siğil için tedavi alıyorsa mutlaka siz de bir doktora görünün.
  • Eğer genital siğiliniz varsa diğer cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar açısından da test edilmelisiniz.
  • Lateks kondomların doğru ve sürekli kullanılışı genital siğil riskini azaltabilir. Fakat kondom dışı alanlarda genital siğil görülebilir.
  • Cinsel ilişki sonrası cinsel bölgeyi yıkama, idrar yapma, antiseptikle yıkamak bu hastalıktan korunma sağlamaz.

Genital siğilden korunmada aşı:

  • 11-12 yaşındaki kız çocuklarına 3 doz HPV uygulanması önerilmektedir.
  • 13-26 yaş arasında daha önce aşı olmamış veya aşı serilerini tamamlamamış tüm kız çocukları veya kadınlar aşı olmalıdır.
  • Virüsün bir tipiyle enfekte olan hastalar aşıdaki diğer virüs tiplerine karşı korumadan fayda görebilirler. Dolayısıyla genital siğili olan hastalara da aşı uygulanmalıdır.

http://www.turkdermatoloji.org