Dermatoloji

Seboreik Dermatit

Yağ bezi etkinliğinin fazla olduğu saçlı deride, alın, kaş üstü, burun kenarı, kulak içi, kulak arkası, bıyık ve sakal bölgesi, göğüs V ‘si, kürek kemiği bölgelerinde yamalı görünümde ve sınırları keskin olmayan kızarıklık ve kepeklenme şeklinde görülür.

Devamını Oku

Psoriyazis (Sedef Hastalığı)

Sedef hastalığı toplumda sık görülen, alevlenmelerle birlikte uzun süre devam eden bir hastalıktır. Genellikle keskin sınırlı, üzerinde hastalığa ismini veren sedef (gümüş) renginde kepeklenmeler (pullanmalar) bulunan kızarıklıklar ile ayırt edilir. Kalıtsal ya da edinilmiş tetikleyici etkenler zemininde ortaya çıkan kronik bir hastalıktır.

Devamını Oku

Akne

Akne; yüz, sırt ve gövdede yer alan, yağ bezlerinin aktivitesinden kaynaklanan sivilcelerdir. Başlıca ergenlik aknesi ve erişkin aknesi (25 yaşından sonra) olarak 2 ayrı dönemde görülmektedir. Hafif, orta ve şiddetli tipleri vardır.

Devamını Oku

Roza Hastalığı / Akne Rozase / Gül Hastalığı

Burun, çene, alın ve yanaklar gibi özellikle yüzün orta kısmını tutan, kızarma ve yanma atakları ile başlayıp daha sonra sivilceler, kalıcı kızarıklık, kılcal damarlarda artış, deride ödem ve doku şiş bir görünüme neden olan kronik bir deri hastalığıdır. Roza hastalığı, gül hastalığı ve gülleme adı ile de anılır.

Devamını Oku

Perioral Dermatit

Soluk, yamalı pembelik burun kanatları, ağız köşeleri, çene yanları, göz kenarlarında hafif pullanma ve iğne başı büyüklüğünde hafif kaşıntılı kabarcıklardır.

Devamını Oku

Psödofollikülitis Barbea /Sakal Yumruları

Sakal çıkan alanlarda kıvrılan kılın içeri doğru büyüyerek iltihaplanmasıdır. Esmer tenlilerde daha sık görülür. Sakal traşı sırasında kıllar cilde yakın kesildiğinde, geride kalan sivri uçlar gözeneğin kenarın tutunarak cildi deler.

Devamını Oku

Follikülit

Follikülit kıl kökü iltihabıdır. Vücudun kıl barındıran herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kılı çevreleyen ağrılı şişlik ve bazen bunun ortasında yerleşen irinli bir kesecik olarak görülür. Sıklıkla kendiliğinden ya da basit bir tedavi ile iyileşir.

Devamını Oku

Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis süppürativa; her iki koltuk altı, göğüs altları, boyun, kasıklar, bacakların birbirine sürten yüzü ve anogenital bölge gibi özellikle yağ ve ter bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde oluşan bir hastalıktır. Halk arasında “köpek memesi” olarak da bilinir.

Devamını Oku

Alopesi Areata / Saçkıran

Alopesi saç dökülmesi anlamına gelir. Bir kişide yuvarlak veya oval şekilli, deride değişiklik olmadan saçlı deri, kaş kirpik, sakal, bıyık veya vücut kıllarında yama biçimli kayıp olmasıdır.

Devamını Oku

Erkekte Saç Dökülmesi (Androgenetik Tip Alopesi)

Androgenetik alopesi; genetik yatkınlığı olan bireylerde erkeklik hormonu duyarlılığı ile ilişkili olarak, genelde 20-30’lu yaşlarda başlayan saçların dökülmesi veya incelmesiyle saç çizgisinin geri çekilmesi veya tepe bölgesinin açılmasıyla ortaya çıkan, erkeklerin %70'ini etkileyen ve ciddi psikososyal problemler yaratabilen dermatolojik bir durumdur.

Devamını Oku

Kadınlarda Androjenik Alopesi/ Kadın Tipi Saç Dökülmesi

Karakteristik yerleşim dağılımı gösteren, genetik olarak yatkın olan kadınlarda yaygın ilerleyici kıllarda incelme, seyrelme olarak tanımlanır. Sık izlenir. 30 yaş civarındaki kadınlarda %12, 60-70 yaş civarında %30-40 görülür. başlangıç yaşı küçüldükçe klinik şiddetin daha fazla olma eğilimi artar.

Devamını Oku

Telojen Saç Dökülmesi / Telogen Effluvium

Yaygın saç dökülmesinin en sık nedenlerindendir. Kıl gelişim döngüsündeki bozukluğa bağlı olarak aşırı miktarda kıl kaybı sonucu gelişir. Normal bir kişide saçların %85‘ i büyüme evresindeyken %15’ i dinlenme evresindedir. Dinlenme evresindeki saçlar doğal yolla bir süre sonra dökülür ve yerini yeni büyüyen saçlar alır. Kadınlarda daha sık görülür.

Devamını Oku

Atopik Egzema / Atopik Dermatit

Atopik ekzema (dermatit); deri kuruluğu, döküntü ve kaşıntıyla kendini gösteren, zaman zaman alevlenmelerle ve düzelmelerle seyreden, küçük çocuklarda daha sık görülen tekrarlayıcı bir deri hastalığıdır.

Devamını Oku

Tırnak Mantarı

Tırnak mantarı; el veya ayak tırnaklarının mantar mikrobu ile ortaya çıkan bir enfeksiyonudur. El veya ayak tırnaklarında kalınlaşma, renk ve şekil değişikliği ve kırılmaya neden olur.

Devamını Oku

Uyuz Hastalığı

Uyuz hastalığı (Skabies); kaşıntılı döküntülerle seyreden, insandan insana bulaşmanın da olabileceği, toplu yaşam alanlarında daha çok kış aylarında yaygın görülen parazitik bir hastalıktır.

Devamını Oku

Saç Biti

Saç bitlenmesi, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur. Saç bitlenmesi insan saçında yaşayan ve üreyen çok küçük (1-2 mm), kanatsız, kan emerek beslenen gri böceklerin neden olduğu özellikle ensede kaşıntı şikayeti ile görülen bir paraziter deri hastalığıdır.

Devamını Oku

Vitiligo

Vitiligo İsa’dan 1500 yıl önce tanımlanmış olup küçük kusur, hata anlamındaki Latince vitulum ya da Yunanca sığır ve ineklerdeki beyaz lekeler anlamına gelen viteliustan türetilmiştir.

Devamını Oku

Ürtiker/ Kurdeşen

Ürtiker (kurdeşen), ortaya çıkıp kısa sürede kaybolabilen deride kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı ataklarıyla karakterize sık görülen bir hastalıktır.

Devamını Oku

Behçet Hastalığı

Behçet hastalığı ilk kez 1937 yılında Prof.Dr Hulusi Behçet tarafından oral aft, genital ülser ve gözde iridosiklitin görüldüğü üç semptomdan oluşan bir kompleks hastalık olarak tanımlanmıştır .

Devamını Oku

Gebelik Dermatozları

Gebeliğe özel cilt hastalıkları yalnızca gebelik ve gebelik sonrası dönemde görülen çok iyi tanımlanamamış farklı karakterli birtakım hastalıklardan oluşmaktadır. Çeşitli sınıflamalar olmakla birlikte bugün için 4 gruba ayrılmıştır.

Devamını Oku